Dear anyone,
Your duolingo forum registration isn't automaticaly transferred to duome forum so in order to join duome forums you need to register with your existing or any other username and email; in any case it's advised that you choose a new password for the forum.
~ Duome Team

Rozsah kurzu

Šalom

Rozsah kurzu

Post by Šalom »

Zdravím. Možná jsem něco přehlédl, ale nepodařilo se mi najít řešení. Duolingo mi nyní ukazuje splněný úvod do angličtiny, základy 1 a základy 2 a závěrečnou výzvu. Vše splněné, všechny lekce mám již označené jako legendární a níkam dál mě to nepouští. Tak se jen ptám, jestli je to vše a nebo mi něco uniká? Díky moc.

User avatar
DaliborNovy
Czech Republic

Re: Rozsah kurzu

Post by DaliborNovy »

Tohle patří do fóra "Učím se anglicky", je možné, že zde bude odstraněno.

Základní kurz angličtiny z češtiny končí jednotkou 49. Kdo to má rozčleněné do sekcí, tuším, že je to opravdu konec sekce "základy 2" .

Jestli vám způsob výuky na Duolingu vyhovuje, můžete zkusit reverzní kurz (čeština z angličtiny). Je rozsáhlejší, obsahuje nová slova a složitější věty, místy je i vtipný. Posune vás ve znalosti AJ přibližně o dvojnásobek toho, co základní kurz. Začátek můžete přeskočit. Aby byl opravdu lepší, než většina ostatních projektů, je ale potřeba PC / notebook s Windows a DuoBooster (http://www.kovosluzba.cz/duobooster.html), který má mimo jiné opravdu funkční hlasový vstup (nepíše nesmysly). Chcete-li se naučit mluvit i ve složitějších větách s využitím cca 2000 nejpoužívanějších slov (+ odvozené tvary), velmi doporučuji. Občas si ale dejte i opakování základního kurzu, nejlépe také s Boosterem a jeho hlasovým vstupem.

Případně můžete zkusit jiný jazyk z angličtiny, budete se tak zdokonalovat v angličtině a zároveň se učit další jazyk. A to velmi efektivně, protože se tak oprostíte od češtiny. Jiné jazyky ale prosím bez Boosteru.

Native: 🇨🇿ㅤ Learning: 🇺🇸 🇫🇷DuomeDuolingoDuoBooster

Šalom

Re: Rozsah kurzu

Post by Šalom »

Díky moc!

User avatar
Gentianopsis
Czech Republic

Re: Rozsah kurzu

Post by Gentianopsis »

Na Angličtinu z češtiny už používám pouze starou aplikaci Duolingo z Microsoft Store: https://apps.microsoft.com/store/detail ... s-cz&gl=cz Je z roku 2014, nemá Legendary, ale jen 5 úrovní, je bez mluvení a Stories, nejde použít DuoBooster (nebo aspoň nevím jak)... ale je to klasický "strom" s pojmenovanými kolečky, v lekcích (a procvičování) se až na pár výjimek pořád píší celé věty (není tam stupidní přiřazování jednoho slova k jednomu ze tří obrázků nebo párování slovíček, což člověk s Legendary kurzem fakt nepotřebuje) a ve Skills na Duome v uživatelském profilu se u dokončených lekcí aktualizuje Strength, čímž si lze snadno udělat náhradu za prasklá kolečka - seřadit lekce podle "síly" a vzít je každý den od nejnižší. Je to opravdu stará aplikace, takže k dokonalosti má daleko, ale mému stylu učení a opakování vyhovuje nesrovnatelně lépe než nové Duolingo s "hadem". Bohužel reverzní kurz Čeština z angličtiny v téhle aplikaci ještě není, ale jinak je tam na výběr jazyků docela dost (ne u všech se ale na Duome aktualizuje Strength).

Bohužel Angličtina z češtiny je v rámci Duolinga jeden z krátkých kurzů, kde se toho moc nenaučí. Pokud vládnete španělsky nebo portugalsky, dostanete se k nesrovnatelně obsáhlejším kurzům angličtiny: https://ardslot.com/duolingocrowns.html

User avatar
DaliborNovy
Czech Republic

Re: Rozsah kurzu

Post by DaliborNovy »

Ta stará aplikace s Boosterem nepůjde. Já používám https://duome.eu/YourUsername/progress , umí všechny kurzy a AJ<->CJ s Boosterem. Mám odkaz s mým nickem na liště oblíbených, Graf XP per Skill (4 weeks) je supr. Nová beta Boosteru funguje rovnou po kliknutí do grafu, s poslední veřejnou musíte zatím klikat pravým a kopírovat adresu odkazu do záložky, kterou ovládá Booster.

Ano, párování slovíček je na pytel. Ale poslední dobou celkem ubyly. Snad to v budoucnu zruší, alespoň u hotových kurzů.

Booster chodí i s hadem, ale ten mě opravdu hodně nebaví.

Native: 🇨🇿ㅤ Learning: 🇺🇸 🇫🇷DuomeDuolingoDuoBooster

User avatar
Gentianopsis
Czech Republic

Re: Rozsah kurzu

Post by Gentianopsis »

[mention]DaliborNovy[/mention] Had je pro mě nepoužitelný. Uživatelský profil na Duome byl na přístup k lekcím skvělý, dokud fungovalo www-internal.duolingo.com a odkazoval na něj. Když odkazuje na hada, tak i když je v adrese "skill", dostanu z původní Skill pokaždé jen zlomek slovíček a zpravidla tu samou sadu vět v tom samém pořadí (zvláště u legendárních lekcí) - např. u Zvířata mám ve všech větách jen pes (a jednou psa a kachnu). To samé mi to dělá u obou kurzů s ruštinou. Ještě "dokonalejší" je to v čínštině, kde se mi celá lekce zredukovala na pouhé 3 (místo dřív normálně 20 otázek v legendární lekci) vždy stejné otázky na jedno jediné slovíčko a k procvičení dalších slovíček z té lekce se z Duome nemám šanci dostat (opravdu nedělám Duolingo proto, abych dostala za tři pokaždé stejná kliknutí 45XP, ale chci se něco naučit). Právě proto jsem tak vděčná za tu starou aplikaci, kde je v Angličtině z češtiny v podstatě to samé, co bylo před rokem na internetovém Duolingu (pravda, uznává to o něco méně alternativ, ale oproti "vykuchaným" lekcím přes Duome je to parádní). Nevšimla jsem se, že by si tu někdo stěžoval na stejný problém. Pokud ho mám jen já, dá se nějak jednoduše odstranit?

Last edited by Gentianopsis on Fri Feb 10, 2023 8:58 pm, edited 1 time in total.
User avatar
DaliborNovy
Czech Republic

Re: Rozsah kurzu

Post by DaliborNovy »

[mention]Gentianopsis[/mention] Ještě před třemi týdny progress na Duome fungoval tak, jako dříve - musela jste mít minimálně 3 korunky, aby byl spolehlivý. Naštěstí se toho dá dosáhnout splněním posledního postupového testu v hadovi (poslední "Jump here" - úplně dole). Kdyžtak testněte a dejte vědět. Já už mám vše hotové, tak znovu testnout nemůžu. Při opakování z grafu XP per Skill (4 weeks) dostávám všeobecný náhodně generovaný obsah z dané dovednosti. I když je skupina vět, které naskakují opravdu zřídka, po nějaké době vždy naskočí. Ale tak to bylo i za starého dobrého stromu. Hovořím tedy o kurzech AJ<->ČJ .

Vám vyhovuje ta stará aplikace, takže to asi nevyužijete, ale někomu by se mohlo hodit. Jestli máte podobný problém, jako Gentianopsis, mohl by pomoci reset kurzu a splnění toho posledního postupového testu v hadovi. Potom by měl i postup v kurzu (procvičení celého obsahu a získání zbylých korunek) pomocí https://duome.eu/YourUsername/progress fungovat spolehlivě. Otestováno na kurzech AJ<->ČJ cca před třemi týdny.

Native: 🇨🇿ㅤ Learning: 🇺🇸 🇫🇷DuomeDuolingoDuoBooster

User avatar
DaliborNovy
Czech Republic

Re: Rozsah kurzu

Post by DaliborNovy »

A je to tady. Kurz už ani nezkoušejte resetovat, Duolingo dnes kompletně zablokovalo studium i opakování konkrétních dovedností. Mám veliké obavy, že je to nadobro. Jestli ne hned, může to brzy znefunkčnit i ty staré mobilní aplikace. Tohle vypadá na konec Duolinga, alespoň pro mě.

Zbývá všeobecné opakování na webu (činka vlevo dole). Zatím to vypadá, že funguje trošku lépe, než za dob stromu dovedností. Uvidíme.

Native: 🇨🇿ㅤ Learning: 🇺🇸 🇫🇷DuomeDuolingoDuoBooster

User avatar
Gentianopsis
Czech Republic

Re: Rozsah kurzu

Post by Gentianopsis »

[mention]DaliborNovy[/mention] Stará aplikace ve Windows zatím funguje skvěle. Bylo by fajn, kdyby nechali aspoň tu (žádná novější pro Windows není, pro mobily jsou nové verze s hadem, ale netuším, jak to mají s Microsoftem ošetřené smluvně). Její nevýhoda je, že netrénuje mluvení a poslech.

"Činka" v hadovi je nepoužitelná. Nevím, zda tedy jen pro mě, ale když mám kurz na L6, tak opravdu nechci vybírat jednu ze 3 možností, co znamená jedno úplně základní slovíčko. Ztráta času. Jo, možná kdybych tu činku používala hodně dlouho a postupně "splnila" všechny úkoly na slovíčka z celého kurzu, které v něm v době, kdy jsem ho dokončila, nebyly, ale opravdu nemám náladu trávit hodiny na nejprimitivnějších otázkách, abych dostala aspoň dvě holé věty po sobě. :-(

User avatar
DaliborNovy
Czech Republic

Re: Rozsah kurzu

Post by DaliborNovy »

Jestli ne ty staré mobilní, tak ta Windowsí aplikace by sand mohla zůstat funkční. Absence cvičení na mikrofon je ale problém. Možná časem mrknu, jestli by se nedala připojit na Booster. Jestli tedy neznefunkční i tu.

Činku jsem testnul teď párkrát a zdá se, že funguje lépe, než kdy dříve. Nebyly tam úlohy na slovíčka a dokonce, jakmile se pokusila zabrousit do lehkých cvičení, po aktualizaci stránky načetla normální lekci a k těm lehkým úlohám se potom už nevrátila. V záloze je ještě jedna funkce Boosteru, která ta lehká cvičení přeskáče.

Native: 🇨🇿ㅤ Learning: 🇺🇸 🇫🇷DuomeDuolingoDuoBooster

User avatar
Gentianopsis
Czech Republic

Re: Rozsah kurzu

Post by Gentianopsis »

[mention]DaliborNovy[/mention] Připojovat na DuoBooster tu starou aplikaci pro Windows by pro Vás asi byla ztráta času. Už proto, že obsahuje pouze Angličtinu z češtiny, nemá delší reverzní kurz (čeština z angličtiny v té době ještě udělaná nebyla a od roku 2014 se ta aplikace evidentně nezměnila).

Můj problém s činkou trvá. První otázka na slovíčka (k jednomu vybrat z trojice správný překlad). F5. První otázka na slovíčka. F5. První až čtvrtá otázka na slovíčka, pátá otázka překlad triviální věty z angličtiny do češtiny s výběrem slov bez volby větu napsat. Šestá a sedmá otázka opět na slovíčka. F5. První až třetí otázka na slovíčka. Asi je problém na mé straně, ale tohle mě fakt nebaví. :-( Ano, procvičovala jsem dřív hlavně lekce z druhé poloviny kurzů, protože "hello", "yes" a "man" si myslím, že umím dobře. Teď dostávám v podstatě jen slovíčkové otázky z prvních Skills. Celých činkových opakovacích lekcí jsem mohla dodělat asi deset, ale Duolingu to evidentně pořád nestačí. Když mi nejde o sbírání XP, nemám motivaci sedět u začátečnických otázek.

User avatar
DaliborNovy
Czech Republic

Re: Rozsah kurzu

Post by DaliborNovy »

Máte pravdu, bez reverzního kurzu to nemá smysl. Navíc ta aplikace chodí jen od W10, je spousta lidí, co má W8 nebo i starší.

Tu činku budu sledovat a dám vědět. U mě zatím OK. Možná bude potřeba ty lehké nechat přeskákat Boosterem (kdyžtak pošlete soukromou zprávu, pošlu kód k aktivaci té funkce) . Máte také ty kurzy, kde to testujete, celé fialové - strom na duome i hada?

Tyto poslední kroky Duolinga potvrzují mé obavy, že znemožní používání těch kurzů z komerčních důvodů. V placené verzi potom budou nabízet použitelné procvičování. Je to opravdu lumpárna, protože ty kurzy vytvořili dobrovolníci.

Native: 🇨🇿ㅤ Learning: 🇺🇸 🇫🇷DuomeDuolingoDuoBooster

User avatar
Gentianopsis
Czech Republic

Re: Rozsah kurzu

Post by Gentianopsis »

DaliborNovy wrote: Tue Feb 14, 2023 11:13 am

Tu činku budu sledovat a dám vědět. U mě zatím OK. ... Máte také ty kurzy, kde to testujete, celé fialové - strom na duome i hada?

Na Duolingu mám jen jeden účet: https://duome.eu/Gentianops/ (korunky u Angličtiny teď neodpovídají, protože ta aplikace ještě nemá L6 a Duome její korunky odečetlo, ale had i strom v Duome jsou celé modré) a činku jsem zkoušela v obou kurzech AJ<->ČJ (oba mám "legendární") se stejným výsledkem. Nepomohlo ani udělání prvních lekcí z Angličtiny v aplikaci - činka z ní data nebere.

"Přeskákáním jednoduchých otázek Boosterem" myslíte, že je DuoBooster zodpoví za mě a budu tak mít reálně třeba jen dvou až tříotázkové lekce?

User avatar
DaliborNovy
Czech Republic

Re: Rozsah kurzu

Post by DaliborNovy »

Zajímavé, tak plněním kurzu to není. Pravděpodobně ten algoritmus funguje jinak u různých testovaných skupin uživatelů.

Tou funkcí přeskáčete jednoduché opakovací lekce, dokud nezačnou normální, jen mačkáte enter. Je to vhodné použít na účtu, který je nastavený na neveřejný. Vím, že se to dá zneužít, proto k ní dávám přístup opravdu jen studentům, kteří se zjevně chtějí učit a ne podvádět ve hře. I tak to není čisté, uznávám, sám ji nepoužívám, do včerejška to nebylo vůbec třeba (šlo procvičovat konkrétní dovednost), na mém účtu ji zatím nepotřebuji ani teď. Ale když se Duo chová k rok i více "starým" uživatelům takto, jsem ochoten tu funkci uvolnit a nemám z toho nějak výrazně špatný pocit.

Když jsem kdysi dělal činku a přišly ty jednoduché lekce, raději jsem je projel s mikrofonem, bylo to také s Boosterem za pár minut. Vyslovení i jednoduchých frází člověku nikdy neublíží :-)

Native: 🇨🇿ㅤ Learning: 🇺🇸 🇫🇷DuomeDuolingoDuoBooster

User avatar
DaliborNovy
Czech Republic

Re: Rozsah kurzu

Post by DaliborNovy »

Strom dovedností na https://duome.eu/YourUsername/progress už zase funguje, ale jen pro dokončené kurzy (/zpřístupněnou část dovedností). Kliknete-li na dovednost, ke které nemáte přístup, budete přesměrováni na domácí stránku s hadem. Pro zpřístupnění všech dovedností můžete v hadovi splnit poslední kontrolní bod "JUMP HERE" / "SKOČIT SEM". Bohužel, postup v kurzu touto cestou fungovat nebude. Ani graf XP per Skill (4 weeks). Jde o dočasné řešení s přemapováním na hadovité URL. Tečky pod dovednostmi jsou odkazy na jednodušší procvičování dané dovednosti. Samostatná webová stránka s plně funkčním stromem dovedností možná vznikne v budoucnu.

EDIT: Nově je hlavní ikona na stromu dovedností nejtěžší - a nejlepší - bez slovíčkových oklikávaček apod. Upraveno i výše.

Last edited by DaliborNovy on Wed May 31, 2023 4:43 pm, edited 2 times in total.

Native: 🇨🇿ㅤ Learning: 🇺🇸 🇫🇷DuomeDuolingoDuoBooster

User avatar
DaliborNovy
Czech Republic

Re: Rozsah kurzu

Post by DaliborNovy »

Pomocí hada a nebo i stromu dovedností však získáte velmi jednoduché lekce, navíc s překlady směrem do L1 a nesmyslnými úlohami na slovíčka. Také nikdy nedostanete celý původní obsah kurzu, pouze cca 60%. Pro reverzní kurzy řešení zatím neexistuje, pro základní však ano a dostanete se k obsahu, který jste možná ještě nikdy neviděli. Je třeba dělat Legendary/Challenge lekce, Viz: viewtopic.php?p=44001-did-duo-just-kill ... ree#p44001 + ta stránka od začátku pro podrobnosti.

Native: 🇨🇿ㅤ Learning: 🇺🇸 🇫🇷DuomeDuolingoDuoBooster

User avatar
Gentianopsis
Czech Republic

Re: Rozsah kurzu

Post by Gentianopsis »

DaliborNovy wrote: Fri Mar 03, 2023 9:59 am

Pomocí hada a nebo i stromu dovedností však získáte velmi jednoduché lekce, navíc s překlady směrem do L1 a nesmyslnými úlohami na slovíčka. Také nikdy nedostanete celý původní obsah kurzu, pouze cca 60%. Pro reverzní kurzy řešení zatím neexistuje, pro základní však ano a dostanete se k obsahu, který jste možná ještě nikdy neviděli. Je třeba dělat Legendary/Challenge lekce, Viz: viewtopic.php?p=44001-did-duo-just-kill ... ree#p44001 + ta stránka od začátku pro podrobnosti.

Ta drastická redukce obsahu kurzu a triviálnost otázek je důvod, proč jsem strom na Duome přestala používat a zůstávám u té historické aplikace Microsoft Store, i když i tam mám poslední dobou pocit, že dostávám otázky mimo procvičované kolečko. Ale jsou to jen max.1-2 otázky na lekci a hlavně se pořád jen píše a věty jsou nesrovnatelně složitější než ty ze stromu na Duome i v těchhle Vašich legendárních lekcích.

Děkuji za perfektní přehled odkazů, narazila jsem na něj už v původním vlákně. Nevím, zda je Váš strach z neúměrného "neférového" získávání bodů oprávněný, protože netuším, kam se ty body vůbec ukládají (v ligách už nejsem, protože jsem přešla pod školy-třídu, abych nemusela řešit lingoty): kurz mám na L6 (modrý), proto dostávám jen krátké lekce, ale na Duome se mi do kurzu Angličtina z češtiny body za ně nepočítají a nepřičítají se ani do celkového počtu XP pod obrázkem a jménem mého profilu na https://duome.eu/Gentianops/progress , zatímco v RAW vidět jsou (jako "stories/challenges...") a v grafu na https://duome.eu/Gentianops/ také.

Je sice pravda, že jsem narazila na pár vět, které si z původního kurzu nevybavuju (i když dost jednoduchých na to, abych je napsala dobře), ale problém s triviálností lekcí zůstal, byť možná ne tak extrémně. Dál dostávám přiřazování slovíček k jednomu ze tří obrázků, dál dostávám párování slov, dál zhruba u poloviny otázek nemám volbu psaní, ale jen word bank, přestože lekce dělám bez chyb (nebo s jednou - až na vzácné výjimky jen nějaký jako chyba počítaný překlep) a v několika lekcích tam bylo nějaké kliknutí, že to chci složitější. Za problém považuju, že přestože tyhle "lekce" mají nějaká čísla, která by měla odpovídat nějaké látce, otázky jsou absolutně odevšad = nelze procvičovat určitý gramatický jev nebo určitou slovní zásobu, protože naprostá většina otázek je úplně o něčem jiném. A další, pro mě zásadní problém: opět redukovaný obsah a extrémní repetitivnost. Včera i dnes jsem udělala 12 lekcí, beru jeden odkaz po druhém, teď jsem u čísla 25. Spoustu vět dostanu bez ohledu na to, že link měl jiné číslo než ty ostatní použité, až ve 4 (dokončených) lekcích - proboha proč??? Pochopila bych to, kdybych se točila pořád na jednom odkazu, ale ne když každý link použiji jen jednou. :-(

Obávám se, že pokud všechna Vámi IT profíky nalezená a pracně zrealizovaná obcházecí "řešení" budou pracovat s daty na serverech Duolinga, které pořád bude určovat, co do lekcí zařadí, nic funkčně podobného starému Duolingu nikdy nevznikne. Že tohle by opravdu chtělo nahrát někam kompletní databázi vět z (všech) kurzů a vše postavit na ní zcela nezávisle na serverech Duolinga, jinak to fungovat nebude. :-(

User avatar
DaliborNovy
Czech Republic

Re: Rozsah kurzu

Post by DaliborNovy »

Díky, @Gentianopsis . XP také neřeším, ano, je možné, že tyto XP se někam nezapočítají. Jestli ne do ligy, tak supr, i když ideální by asi bylo, kdyby se připočetlo normálních 10XP místo 40. Já jsem ji pro jistotu vypnul, občas něco testuji... Když vymažete Full Name, váš profil je vidět na Duome i když není nastaven jako veřejný. EDIT: Od konce března 2023 už bohužel ne. Tak je třeba se rozhodnout, zda budete daný týden procvičovat normální lekce ze stromu dovedností na Duome a nebo Challenge. A podle toho nastavit profil na veřejný či neveřejný.

Co se týká překladů vět z češtiny do angličtiny, DuoBooster při té analýze ověřil, že po reset kurzu, splnění posledního kontrolního bodu, splnění Legendary všech jednotek (2 x) a 4 dny plnění Challenge lekcí (každou v průměru 10x) dostal veškerý původní obsah základního kurzu angličtiny z češtiny. Nic složitějšího tedy v původním kurzu být nemohlo. Challenge lekce nebyly striktně sledovány zvlášť, ale podle stáří nálezů to zhruba vypadalo, že při nich dostal téměř všechno, jako při plnění Legendary.

Do DuoBoosteru již jsou doplněné odkazy na tyto Legendary/Challenge lekce, dají se vybírat ručně i hlasem. Booster nově také plně podporuje práci s Duome jako domácí stránkou pro učení. Překlady směrem do češtiny, kde se nedá vypnout banka slov, automaticky okliká, tedy přeskočí - již tedy nejsou problémem, nezdržují. Za ty cca 3 vteřiny si akorát vyslovíte originální větu. Nová verze bude uvolněna po otestování a až se všechny ty novinky na Duolingu ustálí.

Úlohy na slovíčka Boosteru i mně naskočí 0 - 2 x za Challenge lekci, to se dá vydržet. Booster má dovednosti na 3 korunkách, já na 6ti, já mám ale zapnuté úlohy na mikrofon, možná nahrazují ty slovíčkové. Chcete-li se jich úplně zbavit, řešením je resetovat kurz a dělat Legendary. Máte-li hodně Lingotů, nechcete Super a nechcete o lingoty přijít (příliš nevadí, když už nemáte, použitím přímé URL děláte Legendary zdarma), zbývá ještě založit druhý účet a splnit ten poslední checkpoint.

Ano, do jednotek je přimíchán i obsah z 1-2 předchozích, mě to nevadí. Je to takové oživující.

Mé poznatky píši i pro ostatní, je pravda, že bez Boosteru a hlavně jeho hlasového vstupu a automatického odpovídání úloh směrem do češtiny bych současné Duolingo také dělat nemohl. Jestli někomu vyhovuje stará aplikace nebo cokoliv jiného, je to také OK.

Ještě doplním, to nepřipočítávání XP bude možná souviset s tím, že Duolingo přidalo reCaptcha ověřování do přihlašování na jejich servery. Takže mnoho dat se teď nemůže automaticky synchronizovat. Viz: viewtopic.php?p=43036-did-duo-just-kill ... ree#p43036

Duolingo možná také (logicky) zablokovalo připočítávání XP z nestandardních Challenge lekcí do ligy. Ale jak říkám, 10XP místo 40 by bylo rozhodně férovější, než 0 . Legendary se ale určitě do ligy počítat budou.

Last edited by DaliborNovy on Tue Apr 04, 2023 4:14 pm, edited 6 times in total.

Native: 🇨🇿ㅤ Learning: 🇺🇸 🇫🇷DuomeDuolingoDuoBooster

User avatar
Gentianopsis
Czech Republic

Re: Rozsah kurzu

Post by Gentianopsis »

DaliborNovy wrote: Wed Mar 08, 2023 12:44 pm

XP také neřeším, ano, je možné, že tyto XP se někam nezapočítají.

Což je možná důvod, proč za udělání těchhle lekcí přes Vaše odkazy nikdy nedostanu žádný lingot. (Pravda, ty za tu starou aplikaci nedostávám také.)

DaliborNovy wrote: Wed Mar 08, 2023 12:44 pm

Co se týká překladů vět z češtiny do angličtiny, DuoBooster při té analýze ověřil, že po reset kurzu, splnění posledního kontrolního bodu, splnění Legendary všech jednotek (2 x) a 4 dny plnění Challenge lekcí (každou v průměru 10x) dostal veškerý původní obsah základního kurzu angličtiny z češtiny. Nic složitějšího tedy v původním kurzu být nemohlo. Challenge lekce nebyly striktně sledovány zvlášť, ale podle stáří nálezů to zhruba vypadalo, že při nich dostal téměř všechno, jako při plnění Legendary.

Nemyslím, že ve starém kurzu byla nějaká další složitá látka, která v Challenge není. Jen mám pocit, že dřív jsem dostávala spoustu dlouhých vět a souvětí, zatímco teď jen slovní spojení nebo holé či velmi krátké věty, souvětí zůstala vlastně jen ve vztažných zájmenech. Když se k tomu připočítá, že z 10 po sobě jdoucích lekcí jsem dostala 8 takhle jednoduchých otázek ve 3 lekcích (spoustu ve 2, jednu ve 4), je mi teoretická dostupnost celého původního obsahu Duolinga na nic, protože reálně bych musela udělat obrovské množství lekcí, abych se k ní dostala, a zodpovědět obrovské množství identických triviálních otázek (plus párování slov a přiřazování obrázků). Tohle mi na naučení jazyka nepřijde funkční a na pilování vyšší úrovně už vůbec ne. Nanejvýš tak na vyzálohování vět DuoBoosterem a jejich opakování bez počítače po vytištění.

Takže jo, existence stále celé banky vět je super, ale potřebovala bych z ní lekce rozdělené podle původních témat (Skills), volbu typu otázek (např. test poslechu, test mluvení, test překladu z angličtiny do češtiny a opačně...) a po absolvování kurzu automaticky trvale vysokou obtížnost.

Obdivuji Vaše schopnosti a neustálé zdokonalování DuoBoosteru. Bohužel základní kurz Angličtiny z češtiny je hodně krátký, a i při přeskákávání otázek DuoBoosterem se pro mě jeho opakování stává stále víc jen zabíjením času se stále menším přínosem.

Psal jste, že ten seznam odkazů na Legendary/Challenge nejde použít na reverzní kurzy. Sama si ta čísla na lekce pro Češtinu z angličtiny najít neumím. Tenhle kurz stará aplikace z Microsoft Store nemá, je delší než Angličtina z češtiny a hodil by se mi občas aspoň v té nyní Duolingem omezené podobě. V čem je problém? V tom, že jako Čech vymyslím spoustu jiných českých vět než je vybraný kurzem učený základ?

User avatar
DaliborNovy
Czech Republic

Re: Rozsah kurzu

Post by DaliborNovy »

U Legendary jsou XP normálně přičítané, u takto spouštěných Challenge jsou jen v tabulce Vývoj XP s denním cílem. V lize a v profilu nově vidět nejsou (změna před pár dny, webová aplikace se na konci lekce nedomluví se serverem).

Myslím, že vám to tak přijde, že je kurz jednodušší. Je to vývojem znalosti jazyka. Alespoň mě i Boosteru naskakovaly dlouhé věty rovnoměrně. V Challenge jakoby není rozdíl při výběru vět do lekce, v Legendary nejsou ty opravdu jednoduché. To je v kontrastu s lekcemi z hada, kde jsou prakticky jen ty jednodušší věty.

Základní kurz je prostě jednoduchý, s tím nic nenaděláme. Alespoň se ale takto můžeme dostat k obsahu, který byl v lekcích ze stromu dovedností a v hadovi chybí. Ve veřejné verzi Booster teď nepřeskakuje vše, co je třeba. S testovací betou, která to umí, je ten pocit z lekcí úplně jiný. I když někdy třeba zbyde pár vět na lekci, prostě jich uděláte za stejný čas více. Jako jedna ze složek udržení kontaktu s jazykem a jeho aktivním používáním je to dobré, rozhodně lepší, než had. Nemůžu vyloučit, že jednou off-line systém na bázi vět Duolinga vznikne, určitě ale nic neslibuji. Spíše je potřeba jít dál, než na to čekat.

Reverzní kurzy v Legendary/Challenge provedení teď nelze použít, protože tam prakticky chybí překlady ve směru do L1. A když se občas objeví, tak se nedá psát, ale jen vybírat z banky slov. Znovu jsem požádal Duolingo o umožnění uživatelského nastavení směru překladu v úlohách a pečlivě vysvětlil důležitost reverzních kurzů. Také jsem požádal o možnost zrušení banky slov nejen pro L2, ale i pro L1, jak to bylo dříve. V úspěch ale příliš nevěřím. Je potřeba, aby žádalo co nejvíce uživatelů. Kdyby náhodou naše přání jednou vyslyšeli, dám sem ten výpis (zároveň už je v Boosteru) pro možné budoucí použití. Zkuste si sama, teď je to opravdu na prd :(

Co se týká té banky slov u L1, to Booster už řeší (okliká to po správné odpovědi na mikrofon), ale není to ono, protože není možno naklikat většinu alternativních překladů. Lze tak ale použít reverzní kurz alespoň normálně přes hada nebo strom dovedností na Duome.

Legendary / Challenge lekce pro kurz Češtiny z Angličtiny - původní verze kurzu - 54 jednotek

UnitDescriptionURL
1.Greet people, use masculine formshttps://www.duolingo.com/lesson/unit/1/level/5
2.Use feminine forms, use neuter formshttps://www.duolingo.com/lesson/unit/2/level/10
3.Introduce yourself, describe peoplehttps://www.duolingo.com/lesson/unit/3/level/11
4.Ask questions, use the pluralhttps://www.duolingo.com/lesson/unit/4/level/10
5.Discuss food and drinks, talk about animalshttps://www.duolingo.com/lesson/unit/5/level/10
6.Use the accusative case, address peoplehttps://www.duolingo.com/lesson/unit/6/level/10
7.Make inquiries, use personal pronounshttps://www.duolingo.com/lesson/unit/7/level/10
8.Say whose something is, talk about colorshttps://www.duolingo.com/lesson/unit/8/level/10
9.Use the present tense, talk about familyhttps://www.duolingo.com/lesson/unit/9/level/11
10.Discuss clothing, refer to people and thingshttps://www.duolingo.com/lesson/unit/10/level/10
11.Use basic numbershttps://www.duolingo.com/lesson/unit/11/level/11
12.Use conjunctions, discuss activitieshttps://www.duolingo.com/lesson/unit/12/level/10
13.Describe the household, talk about the pasthttps://www.duolingo.com/lesson/unit/13/level/11
14.Say what's happening, use numbershttps://www.duolingo.com/lesson/unit/14/level/10
15.Describe things, talk about the weekhttps://www.duolingo.com/lesson/unit/15/level/11
16.Say where things are, use bigger numbershttps://www.duolingo.com/lesson/unit/16/level/10
17.Discuss the body, talk about the yearhttps://www.duolingo.com/lesson/unit/17/level/11
18.Use the locative case, use ordinal numbershttps://www.duolingo.com/lesson/unit/18/level/10
19.Express what happened, use modal verbshttps://www.duolingo.com/lesson/unit/19/level/10
20.Use indefinite words, describe your familyhttps://www.duolingo.com/lesson/unit/20/level/11
21.Talk about countries, refer to your skillshttps://www.duolingo.com/lesson/unit/21/level/11
22.Express passage of timehttps://www.duolingo.com/lesson/unit/22/level/11
23.Say what would happen, discuss nationalitieshttps://www.duolingo.com/lesson/unit/23/level/11
24.Talk about traveling, say who you're withhttps://www.duolingo.com/lesson/unit/24/level/11
25.Use modal verbs, talk about past actionshttps://www.duolingo.com/lesson/unit/25/level/11
26.Discuss occupations, say how long agohttps://www.duolingo.com/lesson/unit/26/level/11
27.Talk about nature, say who said whathttps://www.duolingo.com/lesson/unit/27/level/11
28.Make requests, talk about the futurehttps://www.duolingo.com/lesson/unit/28/level/11
29.Use the dative case, discuss the futurehttps://www.duolingo.com/lesson/unit/29/level/11
30.Talk about sports, discuss communicationhttps://www.duolingo.com/lesson/unit/30/level/11
31.Use possessives, use dative prepositionshttps://www.duolingo.com/lesson/unit/31/level/11
32.Discuss politics, use reflexive pronounshttps://www.duolingo.com/lesson/unit/32/level/11
33.Use relative pronouns, describe feelingshttps://www.duolingo.com/lesson/unit/33/level/11
34.Ask for directions, discuss educationhttps://www.duolingo.com/lesson/unit/34/level/11
35.Use verbs of movementhttps://www.duolingo.com/lesson/unit/35/level/11
36.Order at a restaurant, talk about body partshttps://www.duolingo.com/lesson/unit/36/level/11
37.Discuss science, talk about romancehttps://www.duolingo.com/lesson/unit/37/level/11
38.Use passive forms, use dative numbershttps://www.duolingo.com/lesson/unit/38/level/11
39.Talk about the office, talk about shoppinghttps://www.duolingo.com/lesson/unit/39/level/11
40.Express your wishes, describe abstract thingshttps://www.duolingo.com/lesson/unit/40/level/11
41.Say what used to be, discuss artshttps://www.duolingo.com/lesson/unit/41/level/11
42.Talk about the news, talk like the localshttps://www.duolingo.com/lesson/unit/42/level/11
43.Use the instrumental case, use bigger numbershttps://www.duolingo.com/lesson/unit/43/level/10
44.Personalized practicehttps://www.duolingo.com/lesson/unit/44/level/10
45.Personalized practicehttps://www.duolingo.com/lesson/unit/45/level/10
46.Personalized practicehttps://www.duolingo.com/lesson/unit/46/level/10
47.Personalized practicehttps://www.duolingo.com/lesson/unit/47/level/10
48.Personalized practicehttps://www.duolingo.com/lesson/unit/48/level/10
49.Personalized practicehttps://www.duolingo.com/lesson/unit/49/level/10
50.Personalized practicehttps://www.duolingo.com/lesson/unit/50/level/10
51.Personalized practicehttps://www.duolingo.com/lesson/unit/51/level/10
52.Personalized practicehttps://www.duolingo.com/lesson/unit/52/level/12
53.Personalized practicehttps://www.duolingo.com/lesson/unit/53/level/12
54.Personalized practicehttps://www.duolingo.com/lesson/unit/54/level/12
Last edited by DaliborNovy on Thu Sep 07, 2023 2:22 pm, edited 2 times in total.

Native: 🇨🇿ㅤ Learning: 🇺🇸 🇫🇷DuomeDuolingoDuoBooster

User avatar
Gentianopsis
Czech Republic

Re: Rozsah kurzu

Post by Gentianopsis »

DaliborNovy wrote: Thu Mar 09, 2023 8:45 am

U Legendary jsou XP normálně přičítané, u takto spouštěných Challenge jsou jen v tabulce Vývoj XP s denním cílem. V lize a v profilu nově vidět nejsou (změna před pár dny, webová aplikace se na konci lekce nedomluví se serverem).

Děkuji za vysvětlení. Tak proto jsou body za Challenge v RAW na Duome připsané mnohem dřív, než se stránka Duolinga po poslední otázce lekce přestane načítat.

Velice děkuji za přehled lekcí reverzního kurzu. Souhlasím, že výběr z banky slov je opravdu protivný. Také mi hned nedošlo, že pokud si sama v Duolingu před kliknutím na odkaz nezměním používaný kurz na Češtinu z angličtiny, dostanu stejnou lekci (Challenge) v právě spuštěném kurzu (v mém případě Challenge v Angličtina z češtiny). ;-)

User avatar
DaliborNovy
Czech Republic

Re: Rozsah kurzu

Post by DaliborNovy »

Byla uvolněna nová verze DuoBoosteru, která činí Duolingo opět použitelným. Řeší veškeré poslední změny na straně duolinga, včetně banky slov. Oklikává slova automaticky. Jak můžete, volte "OBTÍŽNĚJŠÍ CVIČENÍ" / "MAKE HARDER" a také "POUŽÍT KLÁVESNICI" / "USE KEYBOARD". Nemáte-li v reverzním kurzu tuto možnost, po vyslovení jakékoliv správné alternativy Booster okliká slova sám. Tato verze také plně podporuje https://duome.eu/YourUsername/progress se stromem dovedností jako výchozí stránku pro studium. Dále je zde podpora Legendary / Challenge lekcí, můžete je spouštět hlasem, např: "Navigate to Legendary unit 20" nebo "Navigate to the next Legendary unit" apod. a nebo kliknutím na odkaz v okně programu. Přeji příjemné učení!

Native: 🇨🇿ㅤ Learning: 🇺🇸 🇫🇷DuomeDuolingoDuoBooster

User avatar
DaliborNovy
Czech Republic

Re: Rozsah kurzu

Post by DaliborNovy »

DaliborNovy wrote: Fri Mar 03, 2023 9:59 am

Pomocí hada a nebo i stromu dovedností však získáte velmi jednoduché lekce, navíc s překlady směrem do L1 a nesmyslnými úlohami na slovíčka. Také nikdy nedostanete celý původní obsah kurzu, pouze cca 60%. Pro reverzní kurzy řešení zatím neexistuje, pro základní však ano a dostanete se k obsahu, který jste možná ještě nikdy neviděli. Je třeba dělat Legendary/Challenge lekce, Viz: viewtopic.php?p=44001-did-duo-just-kill ... ree#p44001 + ta stránka od začátku pro podrobnosti.

Mám skvělé zprávy, minulý týden to opravili! Již lze tedy procvičovat konkrétní dovednosti ze stromu dovedností na https://duome.eu/YourUsername/progress (doplníte své uživatelské jméno, váš účet v Duolingu musí být nastaven jako veřejný) a dostat se tak k veškerému obsahu kurzu. V případě nedostupnosti stromu dovedností pro vaši verzi kurzu lze použít tento seznam: viewtopic.php?t=17391-strom-dovedností- ... -z-češtiny . I tyto lekce jsou opět velmi variabilní, sada úloh je pokaždé jiná, všechny věty z každé dovednosti dostanete zhruba po dvacátém opakování stromu, podobně jako s Challenge lekcemi. Velkou výhodou ale je, že těžké lekce (velké ikony na stromu dovedností) teď vůbec neobsahují otravné oklikávací úlohy na slovíčka, XP jsou samozřejmě započítávány a v reverzním kurzu je poměr směru překladů vyrovnanější. Tudíž lze opět využít i reverzní kurz. Kdo nemá možnost zvolit klávesnici pro anglické věty, s DuoBoosterem je může diktovat na mikrofon a Booster banku slov okliká sám. Je to kompromis, věřím, že dočasný, že Duolingo možnost volby klávesnice vrátí. Je potřeba si co nejvíce stěžovat na https://support.duolingo.com/hc/cs/requests/new . Potom budeme moci znovu plně využít i reverzní kurz. Lehce zvýšený poměr překladů směrem do češtiny nevadí, Booster je vypisuje sám. Stačí si vyslovit anglické zadání a uvědomit jeho význam. Díky tomu stihneme více lekcí - a tedy i překladů směrem do angličtiny.

Last edited by DaliborNovy on Mon Sep 04, 2023 6:03 pm, edited 1 time in total.

Native: 🇨🇿ㅤ Learning: 🇺🇸 🇫🇷DuomeDuolingoDuoBooster

User avatar
DaliborNovy
Czech Republic

Re: Rozsah kurzu

Post by DaliborNovy »

A zde je řešení pro aktivaci klávesnice pro oba směry překladu. Již lze tedy psát anglicky i v reverzním kurzu. Velmi doporučuji, i při práci s Boosterem. Uvidíte tak znovu ostatní alternativy - při psaní i s hlasovým vstupem: viewtopic.php?t=15481-přepínání-mezi-kl ... ch-úlohách

A kdo chce, může znovu lovit i v reverzním kurzu :-)

Podrobnosti zde: viewtopic.php?p=59881-unable-to-use-my- ... ing#p59881

Native: 🇨🇿ㅤ Learning: 🇺🇸 🇫🇷DuomeDuolingoDuoBooster

Post Reply

Return to “Mluvím česky”