Dear anyone,
Your duolingo forum registration isn't automaticaly transferred to duome forum so in order to join duome forums you need to register with your existing or any other username and email; in any case it's advised that you choose a new password for the forum.
~ Duome Team

Польська мова для українців. Урок 1. Літери та звуки

Підфорум: Обговорення
Я вивчаю: Англійську


Moderator: HeyMarlana

User avatar
Enzfj2
Ukraine

Польська мова для українців. Урок 1. Літери та звуки

Post by Enzfj2 »

Абетка / Alfabet

літераназвавимовапримітки
Aaaа
Ąąa z ogonkiemоⁿ(1)
Bbbeб
Ccceц, чь(2)
Ććce z kreskąчь(2)
Dddeд
Eeeе
Ęęe z ogonkiemеⁿ(1)
Ffefф
Gggieґ
Hhhaх(3)
Iiiі, ь(4)
Jjjotй
Kkkaк
Llelль(5)
Łłel z kreskąл(5)
Mmemм
Nnenн
Ńńen z kreskąнь
Oooо
Óóo z kreskąу
Pppeп
(Qq)kuк(6)
Rrerр
Ssesс(2)
Śśes z kreskąсь (шь)(2)
Ttteт
Uuuу
(Vv)fauв(6)
Wwwuв
(Xx)iksкс(6)
Yyigrekи
Zzzetз(2)
Źźzet z kreskąзь (жь)(2)
Żżzet z kropkąж

(1) ą, ę Носове /ⁿ/ після /о/ та /е/ таке ж, як у французькій або португальській мовах, але часто ці літери вимовляються як з простим /н/ або (перед губними) /м/, або ж взагалі без нього, тобто /он, ом, о; ен, ем, е/.
Носові літери ą, ę успадкувалися в польській мові з праслов'янських часів - тоді позначалися літерами "юс великий Ѫ" і "юс малий Ѧ" і начебто і справді передавали носові звуки. В українській мові найчастіше їм відповідають "я" та "ю".

(2) ć, ś, ź - дуже м'які шиплячі /чь, шь, жь/, але поляки, що живуть на Волині, у Литві, Білорусі та на сході Польщі, часом вимовляють /ць, сь, зь/.
ci, si, zi перед іншими голосними вимовляються як ć, ś, ź відповідно, в кінці слова або перед приголосною - як /чі, ші, жі/.

(3) h самостійно зустрічається переважно в запозичених та архаїчних словах. Колись вимовлялась як українське /г/, і найчастіше їй справді відповідає "г" в українських словах. Звук /х/ найчастіше передається диграфом "ch".

(4) i між приголосною та голосною самостійно не звучить, а пом'якшує приголосну, при чому після губних голосна злегка йотується, тобто "pie" читається як щось середнє між /пє/ і /п'є/.

(5) L, Ł. L без риски - м'яке - подібне до італійського або французького, начебто так вимовляють /л/ у Полтавській області, хоча я особисто такого не чув. Кінчик язика торкається не нижньої частини верхньої десни, а піднебіння. Тверде Ł з рискою - кінчик язика не торкається десни, а зависає в повітрі: звук, подібний до англійського /w/ або українського /в/ в словах "був, пив, взяв", але без округлення губ.

(6) Q, V, X вживаються виключно в іншомовних словах, та й то недавно присвоєних, власних іменах і назвах, а також в латинських виразах, які поляки дуже полюбляють.

Диграфи

сполученнявимовапримітка
chх
czчдуже тверде
dzдзвважається одним звуком
джь- " -
дж- " -
rzж
szш

Примітка. Тверде "cz" трактують як /тш/, що вимовляється як один звук. У нас так вимовляють "ч" в деяких західних областях, та зі змінним успіхом намагаються вимовляти диктори телебачення та в рекламі.

Наголос

Переважна більшість польських слів має наголос на передостанньому складі. Виняток становлять
(a) слова латинського або грецького походження, що закінчуються на -ika або -yka, наприклад republika, muzyka, polityka тощо;
(b) складні дієслівні форми минулого часу або умовного способу, що утворюється додаванням особового закінчення та/або суфіксу -by-, наприклад:
базова форма czytali – вони читали;
czytaliśmy – ми читали;
czytaliby – вони б читали;
czytalibyśmy – ми б читали.

Клавіатура

Смартфони. Загалом немає потреби встановлювати окрему розкладку, досить натиснути і потримати клавішу, і покаже всі наявні діакритики до цієї літери. Працює і на айфонах, і на Андроїді.

Windows. Іншого виходу, як встановити додаткову розкладку, не знаю. Але увага! Стандартна польська розкладка базується на німецькій QWERTZ, тому рекомендую розкладку програміста (розробника) QWERTY. Всі додаткові польські літери друкуються з одночасним натисканням на правий Alt (AltGr), крім "ź" -  це AltGr+x.

MacOS. Рекомендую розкладку ABC-Extended. Підтримує практично всі европейські мови. Працює на засаді "мертвої клавіші": спочатку натискаєш одночасно ⌥ Option і клавішу, що створює діакритичний знак - і цей знак висвітлюється - а потім літеру, до якої чіпляється діакритика. Що приємно, текст англійською набирається так само, як зі стандартною розкладкою. Конкретно для польської мови:

діакритикасимволклавішанабірлітери
ogonek (хвостик)˛⌥+M⌥+M,a ; ⌥+M,eą, ę
kreska (риска, акут)´⌥+E⌥+E,c ; ⌥+E,n ...ć,ń,ó,ś,ź
L z kreską (L з рискою)-⌥+L⌥+L,LŁ
kropka (крапка)˙⌥+W⌥+W,zż

Урок 2. Їжа та напої

User avatar
Olgainna
Ukraine

Re: Польська мова для українців. Урок 1. Літери та звуки

Post by Olgainna »

Намагатимусь засвоїти. А поки дякую.

User avatar
HeyMarlana
Canada

Re: Польська мова для українців. Урок 1. Літери та звуки

Post by HeyMarlana »

Olgainna wrote: Mon Feb 28, 2022 7:02 pm

Намагатимусь засвоїти. А поки дякую.

Вітаємо Олгаінна! Ви нова учениця?

Remember...do something nice for yourself today.

Post Reply

Return to “Я розмовляю українську мову”