Dear anyone,
Your duolingo forum registration isn't automaticaly transferred to duome forum so in order to join duome forums you need to register with your existing or any other username and email; in any case it's advised that you choose a new password for the forum.
~ Duome Team

Форматування дописів на форумі Duolingo

Підфорум: Обговорення
Я вивчаю: Англійську


Moderator: HeyMarlana

User avatar
Enzfj2
Ukraine

Форматування дописів на форумі Duolingo

Post by Enzfj2 »

Передмова

Форум Duome має зручні кнопки для форматування, але доки на Duolingo залишатиметься обговорення речень, ця інформація може бути корисною. Я переніс цей допис з невеликими змінами, і, як можна бачити, більшість, але не всі методи працюють і тут.
УВАГА! Опція Markdown повинна бути увімкнута (ON).

В тексті

форматвигляд
*курсив*курсив
**жирний**жирний
***жирний курсив***жирний курсив
~~закреслений~~закреслений
\`код\`код
[гіперлінк](www.duolingo.com)гіперлінк
[color=red]червоний[/color]червоний
[color=blue]синій[/color]синій
[color=green]зелений[/color]зелений

Примітки.

  1. Обмежувач коду - гравіс, або обернена коса лапка (backquote), не апостроф! На Duolingo виділяє жовтим, на Duome виділення немає.
  2. Список кольорів налічує кілька десятків, кому цікаво, може поґуґлити або поекспериментувати :)
  3. Замість зірочок * можна ставити знаки підкреслення _, але знаки повинні бути парними і однорідними, тобто або лише зірочки, або підкреслення.

Блоки

Простий перехід на новий рядок при наборі тексту "з'їдається": опублікований текст буде суцільним. Тому є наступні опції:

З нового рядка. Поставити два пробіли перед переходом на новий рядок, тобто Space, Space, Enter.
Увага! Деякі системи вводу автоматично перетворюють два пробіли на крапка+пробіл. Це можна відключити в налаштуваннях клавіатури, або робити невелику паузу між пробілами, або три пробіли (зайві не зашкодять).

З нового абзацу. Двічі натиснути Enter (Перехід на новий рядок). Новий блок тексту буде відокремлений від попереднього додатковим проміжком - як тут.

Відбивка. Три мінуси в окремому рядку:
Код
- - -
Результат


Малюнок (також скріншот) в одному з поширених форматів повинен бути на якомусь сайті - не на своєму локальному комп'ютері або смартфоні.
Код
![Duo](https://i.imgur.com/6Xacc4Y.png)
Результат
![Duo](

Увага! Малюнок варто розміщувати в окремому рядку, інакше текст буде "обтікати" його: ![Duo]( - ось таким чином.

Цитата. Початок цитати - знак "більше" >, кінець - порожній рядок. Перехід на новий рядок в цитаті - з двома пробілами, як вище. Новий абзац цитати - з новим >.
Код
> Текст1
Текст2

Результат
Текст1
Текст2

На́голос

Після голосної поставити "магічний" вираз ́ - це код HTML для браузера, у вікні вводу він так і буде, але на сайті відобразиться голосна з наголосом.
Звичайно, коли літера з наголосом потрібна лише раз, її можна скопіювати з таблиці символів або словника. Під Windows є метод AltGr + цифрова клавіатура (U+0301), який, очевидно, не є універсальним. Зручного способу поставити наголос в кирилиці поки-що немає.

На жаль, в Duome не працює.

Таблиці

Опис таблиці складається з рядка шапки, рядка вирівнювання та тіла, що може мати довільну кількість рядків. Кінець таблиці – порожній рядок.

Розділювач полів є вертикальна риска '|' (англійською "pipe"), на фізичній клавіатурі знаходиться зазвичай справа, над оберненою косою. Кількість розділювачів у кожному рядку мусить бути однакова.

Шапка. Заголовки стовпчиків.

Вирівнювання задається двокрапкою та дефісом:
":-" наліво
":-:" по центру
"-:" направо
Якщо цей рядок не заповнити, вирівнювання здійснюватиметься за замовчуванням на середину, в будь-якому разі другий рядок трактуватиметься саме для цього.

Код
|Стовпчик 1|стовпчик 2| стовпчик 3|
|:-|:-:|-:|
|рядок 1|22|33|
|рядок 2|слово|word|

Результат

Стовпчик 1стовпчик 2стовпчик 3
рядок 12233
рядок 2словоword

Як видно у першій частині цього допису, базові методи форматування діють і всередині таблиці.

DmGabin

Re: Форматування дописів на форумі Duolingo

Post by DmGabin »

Зручного способу поставити наголос в кирилиці поки-що немає.

Дивлячись чим користуватися. В українській розкладці для Multiling-O-Keyboard для Android за замовчуванням є можливість введення знака на́голосу (сама ліва кнопка вгорі):

ukr2.png
ukr2.png (44.85 KiB) Viewed 392 times
Post Reply

Return to “Я розмовляю українську мову”