Dear anyone,
Your duolingo forum registration isn't automaticaly transferred to duome forum so in order to join duome forums you need to register with your existing or any other username and email; in any case it's advised that you choose a new password for the forum.
~ Duome Team

DUOBOOSTER od Dalibora Nového

Ji5wDX
Czech Republic

DUOBOOSTER od Dalibora Nového

Post by Ji5wDX »

Tak aby se nezapomnělo:

https://archive.ph/TEoDL#selection-131.0-131.10

Edit 220510:
-Vzhledem k tomu, že se sem již Dalibor Nový dostal a hlásí, že má aktuálnější verzi, pak již tedy není vhodné výše uvedený archiv, provedený z původního příspěvku v Duolingu, používat a je vhodnější jít si pro Duobooster informace přímo odkazem v jeho následujícím příspěvku zde v diskuzi. :P

Last edited by Ji5wDX on Tue May 10, 2022 9:07 pm, edited 2 times in total.
User avatar
Stasia
Poland

Re: DUOBOOSTER od Dalibora Nového

Post by Stasia »

Zatímco tým zde v Duome umožňuje sdílení svobodného softwaru, musí být jasné, že uživatelé, kteří jsou ochotni instalovat jakýkoli takový software do svých počítačů, tak činí na vlastní riziko.

Native: :poland:; Fluent: :es:, :us:; Getting there: Image; Intermediate: :fr:; Beginner: :ukraine:

User avatar
DaliborNovy
Czech Republic

Re: DUOBOOSTER od Dalibora Nového

Post by DaliborNovy »

Zdravím a děkuji, Ji5wDX . Tento archiv však vede na neaktuální verzi DuoBoosteru. Tato verze není úplně kompatibilní a potřebuji, aby ji již nikdo nepoužíval. Navrhuji odstranit toto téma, já potom přidám nové se stručným návodem a s odkazem na aktuální verzi. (I když je tady pět a půl příspěvků a pět a půl uživatelů, moderátoři totiž naprosto nesnáší duplicity).

Prozatím, odkaz ke stažení aktuální verze naleznete vždy zde, je tam také pečlivě popsáno, jak software prověřit. :

.

Native: 🇨🇿ㅤ Learning: 🇺🇸 🇫🇷DuomeDuolingoDuoBooster

User avatar
DaliborNovy
Czech Republic

Re: DUOBOOSTER od Dalibora Nového

Post by DaliborNovy »

Haló, Ji5wDX , žijete?

Native: 🇨🇿ㅤ Learning: 🇺🇸 🇫🇷DuomeDuolingoDuoBooster

User avatar
DaliborNovy
Czech Republic

Re: DUOBOOSTER od Dalibora Nového

Post by DaliborNovy »

[mention]Ji5wDX[/mention] Omluvte mou zvědavost, všiml jsem si, že sem moc nechodíte. Také vás tady něco zklamalo, nebo dokonce naštvalo? Uvažuji, jedna věc by mohla, možná proto je tu tak málo lidí? Ale jinak je tu všechno úplně skvělé a perfektně vyřešené.

Last edited by DaliborNovy on Wed Jun 01, 2022 1:31 pm, edited 1 time in total.

Native: 🇨🇿ㅤ Learning: 🇺🇸 🇫🇷DuomeDuolingoDuoBooster

User avatar
Gentianopsis
Czech Republic

Re: DUOBOOSTER od Dalibora Nového

Post by Gentianopsis »

Možná sem lidé nechodí, protože o tomhle fóru a diskuzi neví? Nebo o něm ví a myslí si, že je to jen mrtvá záloha z Duolinga? Obojí byl můj případ: dnes velké překvapení, že tu jsou nové příspěvky v češtině. ;-)
Sice to sem nepatří, ale pochlubím se: už jsem taky vyhrála diamantovou ligu!!! Bohužel jsem na to potřebovala 14-denní verzi zadarmo, abych mohla dělat modré korunky, protože jsem se s lingoty dostala na 0 a metoda popsaná na Duolingu s přepisováním "practice" na čísla nefungovala (když není aspoň 10 lingotů, není test na modrou korunku - vracelo mě to zpátky). Mám dotaz: Duolingo Plus jsem zrušila před vypršením 14denní bezplatné zkušební lhůty, která ještě jeden den normálně doběhla. Od té doby mi Duolingo zase pořád nabízí 2 týdny bezplatného vyzkoušení. To jako fakt další dva týdny bezplatně a nebo by mi to okamžitě vysálo účet, protože už jsem si dva týdny jednou vyzkoušela?

S Duoboosterem mám problém, resp. můj počítač s Winsows 10 s ním má problém nebo obráceně. :-( Vždy se zobrazuje hláška o kontrolování Chromu automatickým softwarem a výkon počítače jede skoro na max, i když skoro nic na počítači nedělám (pokud se Chrome spustí ze Startu, hláška chybí a výkon počítače je malý). Nová verze už mi neukládá věty (hláška o tom, že soubor Vety byl změněn, i když jsem ho ještě ani neotevřela), ale to mi v podstatě nevadí - hlavní je pro mě, že mi je v Duolingu čte anglicky. Zásadní problém pro mě ale je, že jsem měla Duobooster trvale na pozadí, přes něj spuštěný Chrome a ve volnu buď dělala Duolingo nebo koukala na GoGoAnime na anglicky nadabované animáky, které už několik měsíců jde přehrávat pouze pokud je Chrome spuštěný z nabídky Start: pokud si chci jakékoli video přehrát a mám otevřené Duolingo s Duoboosterem, hodí to červenou hlášku o DevTools a mám smůlu (jak je zavřít netuším - na internetu doporučené F12 je jen otevře v okně a zas to okno zavře bez jakéhokoli efektu na video). Měl byste nějakou radu pro debila, který s počítačem o moc víc než vypnout a zapnout neumí, prosím?

Attachments
Gogoanime-220606.jpg
Gogoanime-220606.jpg (241.18 KiB) Viewed 1240 times
Last edited by Gentianopsis on Tue Jul 05, 2022 10:21 am, edited 1 time in total.
User avatar
DaliborNovy
Czech Republic

Re: DUOBOOSTER od Dalibora Nového

Post by DaliborNovy »

Vítám Vás [mention]Gentianopsis[/mention] Ty jo, to je úplná smršť témat :-)

Ano, problém bude hlavně v tom, že o tomto fóru lidé nevědí a nebo se jim prostě nechce registrovat a zkoumat. Duolingo samo přichází o uživatele tím, že odmítá odkaz umístit na domácí stránku, a dokonce i do nápovědy. Bez diskuze je Duolingo opravdu dost "suché" a mnoho nových studentů se tak neudrží u pravidelného učení.

Gratuluji k vítězství v diamantové lize!
Co se týká Legendary zdarma, musíte u pětikorunkové dovednosti zvolit PROCVIČOVAT (PRACTICE) a potom v adresním řádku prohlížeče vymazat to practice na konci a potvrdit - ENTER. Viz: Legendary zdarma . Teď jsem to testoval (aktuální Chrome, kurz češtiny z angličtiny), pořád to funguje. Jestli vám Duolingo pořád nabízí 2 týdny bezplatného vyzkoušení, věřím, že to skutečně bude bezplatné, pokud to opět včas ukončíte. Pravděpodobně jste si to něčím zasloužila. Doporučuji si to ale schovat, až budete třeba potřebovat opravit denní řadu.

DuoBooster
Hláška o kontrolování Chromu automatickým softwarem je normální, dá se zavřít křížkem úplně vpravo, aby nezabírala místo. Vyšší funkce DuoBoosteru jsou skutečně náročné na výkon, je to ale navrženo tak, aby nevytěžoval procesor více než z 60% volného výkonu. Určitě nedoporučuji nechávat Booster běžet stále. Po učení je opravdu vhodné ho zavřít - a nechat ho v klidu si vše uložit (může trvat i cca minutu, neukončujte program násilně). Tak si nepoškodíte soubor Vety.csv . Doporučuji stáhnout aktuální verzi, ta umí i opravit soubor sama (barevný odkaz výše). Chcete-li při spuštěném Boosteru koukat na GoGoAnime a nebo jiný web, který nepodporuje managed instanci prohlížeče (pravděpodobně z obavy ze stahování obsahu), musíte tento web otevřít v jiném prohlížeči, než ve kterém se učíte. Nejvhodnější je Firefox, opravdu chleba nežere: https://www.mozilla.org/cs/ . Případně můžete používat Firefox verzi Boosteru (lehce méně náročný na výkon) a ostatní věci otevírat ve Chrome. Obecně, managed instance prohlížeče není vhodná na brouzdání po netu. Můžete si v ní ale samozřejmě otevřít již známé a bezpečné weby, např. https://duome.eu/Gentianops/progress , https://books.google.com/ngrams , https://translate.google.cz , https://www.helpforenglish.cz apod.

Pozn: Soubor Vety.csv můžete poškodit také tím, když se pokusíte Booster nasadit na jiný kurz, než CJ<->AJ . Prosím, DuoBooster používejte jen na kurz angličtiny z češtiny a kurz češtiny z angličtiny.

Native: 🇨🇿ㅤ Learning: 🇺🇸 🇫🇷DuomeDuolingoDuoBooster

User avatar
Gentianopsis
Czech Republic

Re: DUOBOOSTER od Dalibora Nového

Post by Gentianopsis »

Tak prohlížet si tohle fórum jde i bez registrace nebo přihlášení. To je třeba pouze na vkládání příspěvků, na pouhé čtení ne.

Vámi doporučenou metodu jsem opět vyzkoušela a funguje stejně, jako když jsem místo pouhého smazání "Practice" místo něj psala čísla, která si tam při pouhém smazání počítač doplňuje sám. Teď už jsem nějaké lingoty měla, tak mi je to úplně stejně žralo po 10 jako s napsanými čísly. Opravdu mě to nebude vracet zpět na stránku s kolečky ("strom"), když budu mít méně než 10 lingotů, jako mě to vracelo, když jsem tam psala čísla (pro 1.lekci 1, pro druhou 2...)? Modré lekce teď mám jako poslední záchranu proti vyhození těsně před koncem z ligy plné šílenců a nerada bych pak zas zjistila, že nejsou kamínky = nebudou lekce za 45bodů. :-( Líbí se mi být v diamantové lize. ;-)

Ohledně DuoBoosteru... na mé straně je tedy špatně úplně vše. :-( Vypínala jsem vždy napřed Google, pak Windows vyhodily hlášku o tom, že DuoBooster nekomunikuje a já ho zavřela přes Správce úloh, tedy "násilně". Mám tu hlášku Windows tedy ignorovat a čekat? A samozřejmě jsem se těšila, jak mi bude DuoBooster ukládat věty v azbuce a číst k nim anglická zadání, což ze začátku skutečně dělal a některé věty v azbuce dokonce i ukládal (až 4 z jedné lekce), ale po nějaké době začal jiné jazyky než angličtinu z češtiny a češtinu z angličtiny ignorovat.

Teď mám v počítači rozbalený ("nainstalovaný") DuoBooster 6.18, což je asi ten nejnovější. Mám tedy všechny adresáře smazat a znovu rozbalit původní ZIP? Už budu na DuoBooster hodná, slibuju! ;-)

User avatar
DaliborNovy
Czech Republic

Re: DUOBOOSTER od Dalibora Nového

Post by DaliborNovy »

Já věřím, že poměrně dost studentů si i klikne, když na ten odkaz náhodou narazí, ale už mnohem méně jich najde toto fórum pro česky mluvící. A ještě méně se jich zaregistruje, obsah zatím není nijak závratný, možná, že i kvůli příliš horlivé práci moderátorů (moje zkušenost).

Ano, číslo do adresy je určitě lepší nepsat. Můžete si to klidně vyzkoušet kdykoliv, když budete mít méně než 10 lingotů. Legendární lekci nemusíte dokončit a tak zůstane dostupná pro případ potřeby... Kdyby něco nefungovalo, napište prohlížeč, verzi, kurz. Teď jsem to testoval i ve Firefoxu.

DuoBooster je nejlepší ukončovat zavřením prohlížeče. Potom jen počkat, až se uloží data (V okně programu za tou hláškou naskočí třetí série teček a okna "ožijí", může trvat až minutu). Nebudete-li do té doby na nic klikat, systémová hláška by neměla naskočit. Kdyby ano, zvolte "Počkat na odpověď programu" nebo tak něco.

DuoBooster je skutečně určen jen pro kurzy CJ <-> AJ. Kdyby byla větší poptávka po jiných kurzech, můžeme rozšířit. Zatím tomu tak ale opravdu není a bylo by to mnoho práce pro málo muziky. Samotný kurz angličtiny z ruštiny i z jiných jazyků by měl číst anglická zadání. Ano, ukládání a automatické vyplňování "neanglických" odpovědí, stejně, jak to funguje u těch českých, by bylo přínosem, ale jak říkám, většina uživatelů Boosteru si zatím vystačí s těmi dvěma kurzy. A nové, větší a složitější stromy dovedností by měly přijít, neříkám brzy, ale snad už ne v nedohledné době.

Ano, doporučuji přejmenovat původní složky a znovu rozbalit DuoBooster v.6.18 .

Native: 🇨🇿ㅤ Learning: 🇺🇸 🇫🇷DuomeDuolingoDuoBooster

User avatar
Gentianopsis
Czech Republic

Re: DUOBOOSTER od Dalibora Nového

Post by Gentianopsis »

Moderátoři jsou tu asi opravdu aktivní, protože anglicky psaný dotaz na psaní azbukou v kurzu angličtiny z ruštiny, když nemám-neznám ruskou klávesnici, mi z fóra pro rusky mluvící studenty angličtiny smázli téměř okamžitě. Naštěstí ho pak nechali ve fóru pro studenty ruštiny z angličtiny, takže problém vyřešen. Netušila jsem, že existuje "fonetická" "mnemonic" klávesnice QWERTY, která píše azbuku a jinak má pouze písmena Q-я, W-ш, H-х a X-ж, což si dokážu zapamatovat i já. ;-)

Jasně, když je kurz angličtiny z jakéhokoli jazyka, tak jsou anglické věty čtené. Když je to obráceně (jakýkoli jazyk z angličtiny), tak nejsou, čili na kurz ruštiny jsem chtěla, aby na mě Duolingo mluvilo zároveň rusky i anglicky. Doplňování vět nevyužívám ani v té češtině, i když poctivě přiznávám, že mám často vztek, že mi Duolingo českou větu podle mě úplně stejného významu jako ta "správná" neuzná.

Na jiné jazyky by měl DuoBooster asi smysl pouze, pokud by byly také z češtiny, což zatím bohužel nejsou. Netvrdím, že umím anglicky dobře, i když bakalářku jsem byla školitelem donucena v angličtině napsat a obhájit, ale nezdá se mi, že by existovalo úplně přesné párování českých a anglických slov a jejich synonym. Když mám mně známé anglické slovo, tak mám nějakou představu, co může znamenat v češtině, ale když s tímhle anglickým slovem páruji ruská slova (v ruštině jsem v podstatě začátečník a hodně si pomáhám podobností s češtinou) a nemám u toho přesný český překlad, nevím, který z možných českých významů na ta ruská slova vlastně sedí. Blbý příklad třeba "teacher - professor": u nás je profesor i středoškolský učitel, v USA ne, ale jak je to v Rusku? Pokud by za mě měl Duobooster doplňovat věty v jazyce, kde nemám zcela jasně definované významy slov, pomohlo by mi to sice sbírat body, ale nepomohlo naučit se ani jeden z těch cizích jazyků.

Ono se plánuje vylepšení Duolinga pro Čechy? :-O Co přesně? Přidají se další jazyky, další kolečka do kurzů angličtiny z češtiny a češtiny z angličtiny, "histories"...?

User avatar
duome

Re: DUOBOOSTER od Dalibora Nového

Post by duome »

Gentianopsis wrote: Thu Jul 14, 2022 12:50 pm

Moderátoři jsou tu asi opravdu aktivní, protože anglicky psaný dotaz na psaní azbukou v kurzu angličtiny z ruštiny, když nemám-neznám ruskou klávesnici, mi z fóra pro rusky mluvící studenty angličtiny smázli téměř okamžitě. Naštěstí ho pak nechali ve fóru pro studenty ruštiny z angličtiny, takže problém vyřešen. Netušila jsem, že existuje "fonetická" "mnemonic" klávesnice QWERTY, která píše azbuku a jinak má pouze písmena Q-я, W-ш, H-х a X-ж, což si dokážu zapamatovat i já. ;-)

Those two topics were seemingly duplicate so one of them was deleted as soon as you got a response in another one. There was nothing wrong with any of those two posts so as nothing was wrong with the forums (russian or english, it didn't really matter, we would keep whichever topic got a reply first).

Cheers )

User avatar
DaliborNovy
Czech Republic

Re: DUOBOOSTER od Dalibora Nového

Post by DaliborNovy »

Gentianopsis wrote: Sun Jul 10, 2022 1:52 pm

A samozřejmě jsem se těšila, jak mi bude DuoBooster ukládat věty v azbuce

Gentianopsis wrote: Thu Jul 14, 2022 12:50 pm

Pokud by za mě měl Duobooster doplňovat věty v jazyce, kde nemám zcela jasně definované významy slov, pomohlo by mi to sice sbírat body, ale nepomohlo naučit se ani jeden z těch cizích jazyků.

Měl jsem na mysli při použití těch dalších kurzů pro pokračování výuky angličtiny. Učení se dalšího jazyka je potom spíše mimochodem a vyplňování by mohlo být přínosem. Každopádně, zatím se neplánuje. Původně jsem se domníval, že je tak používáte i vy. Teď už chápu, že jste chtěla v azbuce spíše vidět ostatní alternativy, ne je automaticky vyplňovat.

Gentianopsis wrote: Thu Jul 14, 2022 12:50 pm

Ono se plánuje vylepšení Duolinga pro Čechy? :-O Co přesně? Přidají se další jazyky, další kolečka do kurzů angličtiny z češtiny a češtiny z angličtiny, "histories"...?

Oba nové stromy dovedností jsou slíbené a český tým je zjevně aktivní, byly přidány Stories v češtině, zatím jen testovací skupině. Tak snad se těch nových kurzů dočkáme.

Native: 🇨🇿ㅤ Learning: 🇺🇸 🇫🇷DuomeDuolingoDuoBooster

User avatar
Gentianopsis
Czech Republic

Re: DUOBOOSTER od Dalibora Nového

Post by Gentianopsis »

Příběhy v Angličtině z češtiny už jsou. Nevím, zda budou i další, protože ty stupidní texty jsou identické s Angličtinou z ruštiny, kde jich je několikrát víc, a stejně jako v ní u nich není překlad. Ale na super-rychlé snadné sbírání bodů je to ideální. Těšila jsem se, že mi ty texty uloží DuoBooster, ale ten je zcela ignoruje.

Je špatně, když budu mít zapnutý DuoBooster a dělat Příběhy, jako se nemá nechat DuoBooster puštěný při jiných jazycích než Angličtina z češtiny a Čeština z angličtiny?

User avatar
DaliborNovy
Czech Republic

Re: DUOBOOSTER od Dalibora Nového

Post by DaliborNovy »

Na příběhy můžete nechat Booster klidně běžet, je nastavený tak, že je ignoruje. Myslím, že ukládání textů příběhů by nemělo pro výuku žádný přínos.

Native: 🇨🇿ㅤ Learning: 🇺🇸 🇫🇷DuomeDuolingoDuoBooster

User avatar
DaliborNovy
Czech Republic

Re: DUOBOOSTER od Dalibora Nového

Post by DaliborNovy »

Byla uvolněna nová verze DuoBoosteru, která činí Duolingo opět použitelným. Řeší veškeré poslední změny na straně duolinga, včetně banky slov. Oklikává slova automaticky. Jak můžete, volte "OBTÍŽNĚJŠÍ CVIČENÍ" / "MAKE HARDER" a také "POUŽÍT KLÁVESNICI" / "USE KEYBOARD". Nemáte-li v reverzním kurzu tuto možnost, po vyslovení jakékoliv správné alternativy Booster okliká slova sám. Tato verze také plně podporuje https://duome.eu/YourUsername/progress se stromem dovedností jako výchozí stránku pro studium. Dále je zde podpora Legendary / Challenge lekcí, které jsou obtížnější a na rozdíl od hada (New Path) se v nich nikdy neopakuje stejná lekce a obsahují veškerý původní obsah obou kurzů (New Path pouze polovinu). Můžete je spouštět hlasem, např: "Navigate to Legendary unit 20" nebo "Navigate to the next Legendary unit" apod. a nebo kliknutím na odkaz v okně programu. Verze má novou adresářovou strukturu - použijte složku podle vaší verze Windows. Soubor DuoBooster.exe je Chrome verze, soubor DuoBoosterFox.exe je Firefox. Přeji příjemné učení!

Native: 🇨🇿ㅤ Learning: 🇺🇸 🇫🇷DuomeDuolingoDuoBooster

Post Reply

Return to “Učím se anglicky”