Dear anyone,
Your duolingo forum registration isn't automaticaly transferred to duome forum so in order to join duome forums you need to register with your existing or any other username and email; in any case it's advised that you choose a new password for the forum.
~ Duome Team

Ortograme care se termină cu „a”

slowfastlearner
Romania

Ortograme care se termină cu „a”

Post by slowfastlearner »

În postarea precedentă m-am axat pe ortogramele care încep cu „m-”, aici voi scrie despre ortogramele care se termină cu „-a” .

l-a și la :
„La” se scrie fără cratimă lângă un substantiv și răspunde la „unde?”, iar „l-a” se scrie cu cratimă lângă un verb și poate fi completat cu „pe el”.
Ex. Mă duc la bunici.
Ex. Ion l-a văzut pe Andrei.

i-a și ia :
„I-a” cu cratimă se scrie când indică o acțiune, iar „ia” fără cratimă se scrie când se referă la verbul „a lua”.
Ex. I-a spus că îl place.
Ex. Vrea să își ia un mingea cu el.

le-a și lea :
„Le-a” cu cratimă se scrie pentru acțiuni și înseamnă „lor a”, iar „lea” fără cratimă se folosește în numerotare.
Ex. Le-a dat.
Ex. Al 10-lea.

ne-a și nea :
„Ne-a” cu cratimă se folosește pentru „nouă a”, iar „nea” fără cratimă se folosește pentru zăpadă sau ca apelativ pentru o persoană mai în vârstă.
Ex. Ne-a văzut.
Ex. Fulgii de nea cădeau la ‘nea Ion pe haină.

v-a și va :
„V-a” cu cratimă se scrie pentru acțiuni trecute legate de „voi”, iar „va” fără cratimă se folosește pentru forme de viitor.
Ex. V-a făcut mâncare.
Ex. Va merge.

s-a și sa :
„S-a” cu cratimă se folosește ca verb și poate fi completat cu „el” sau „ea”, iar „sa” fără cratimă indică posesia.
Ex. Cartea sa.
Ex. S-a dus.

Și desigur că avem m-a și ma, despre care am vorbit în postarea trecută :
Întotdeauna se scrie m-a (pe mine a).
Ma nu există, există doar mă (mă duc, mă gândesc, mă bucur).

Cred că acestea sunt cele mai comune.
Dacă găsesc altele, le voi posta aici.

Return to “Vorbesc românește”